Birthimprints sinds 2014

Nadat we mee onze schouders hadden gezet onder het congres: “Birth shape life” tbv het ISPPM (International society for pre- and perinatal psychology and medicine) in 2014 wilden we dit werk graag verderzetten in Vlaanderen en Nederland.

Birthimprints: Instituut voor pre- en perinatale ondersteuning en vorming werd opgericht in 2014.

Pre- en Perinatale psychologie is een gebied binnen de psychologie waarin de jongste jaren enorm veel wetenschappelijk onderzoek gebeurd is. We kregen veel meer inzicht in hoe onze vroegste ervaringen, in de baarmoeder, tijdens de geboorte en in de vroege kindertijd ons leven beïnvloeden. Dit op verschillende domeinen waaronder onze fysieke gezondheid, onze emotionele capaciteit, onze mentale overtuigingen en ons sociale leven.

De impact die ervaringen tijdens de zwangerschap en de geboortetijd kunnen hebben op ons verdere leven is voor veel mensen nog onbekend terrein.

Met Birthimprints willen we meer kenbaarheid geven aan deze belangrijke informatie binnen het domein van de pre- en perinatale psychologie en deze voor iedereen toegankelijk maken door:

  • Vormingen en workshops te organiseren.
  • Ouders te begeleiden en te helpen zich bewust voor te bereiden op de komst van hun kindje en hen de taal van hun kind na de geboorte te helpen verstaan.
  • Volwassenen te ondersteunen in hun eigen proces zodat ze belastende ervaringen uit hun pre- en perinatale tijd bewust worden, kunnen verwerken en helen.

Het pre- en perinatale verhaal kan een sterke invloed hebben op een baby en zijn gezin, ook na de geboorte. Hoe betekenisvol dat verhaal kan zijn en welke imprints het kan meegeven, ondervonden mijn gezin en ikzelf na de geboorte van onze dochter.   Ons persoonlijke verhaal stimuleerde mij om me verder te verdiepen in pre- en perinatale psychologie.

Elke zwangerschap, elke geboorte is uniek. Elk verhaal vraagt een eigen, unieke aanpak. Daarom heb ik me ook in mijn opleidingen op verschillende domeinen gericht: naast psychotherapeute ben ik ook spel- en babytherapeute. In mijn zelfstandige praktijk werk ik met aanstaande ouders, jonge gezinnen en baby’s.

Het werk van o.a. Wiliam Emmerson, Karlton Terry, Mathew Appleton, Thomas Harms e.a. blijft me inspireren.  Ik ben aangesloten bij BVRGS (Belgische Vereniging voor Relatietherapie, Gezinstherapie en Systeemcounseling) en APPPAH (Association for Prenatal and Perinatal Psychology and Health) en blijf nog steeds geboeid opleidingen volgen op het gebied van pre- en perinatale psychologie en traumatherapie om ouders en baby’s ten volle te kunnen begeleiden en ondersteunen en het werk binnen Birthimprints kracht bij te zetten.